Isırgan otu tanımı ve özellikleri
ISIRGAN, Isırgangiller familyasından, tüylü, tek yıllık, otsu, bir bitkidir. Latince adı (Urtica urens)'dir. Nemli ve gölgelik yerlerde doğal kendiliğinden yetişir. Boyu bir metre kadar olabilir. Kökleri oldukça sağlamdır. Kenarları testere dişli yaprakları almaşıklı olarak dizilmiştir.
Yaprak koltuklarından çiçekleri çıkar. Beşli olan çiçekleri bir evciklidir. Yani dişi ve erkek çiçekler ayrı ayrı fakat aynı bitki üzerindedir. Çiçek rengi yeşilimsidir.
Döllenmesi yabancıdır. Meyveleri nohut büyüklüğünde ve ısırıcı tüylüdür. Meyvelerin içinde çok küçük tohumları vardır ve tohumla ürer.
Hemen her tarafı ısırıcı tüylerle kaplıdır; dokunulduğunda cildin temas eden yeri yanar ve hemen kızarmaya, kaşınmaya başlar. Bunun sebebi ısırganda çok bol miktarda bulunan formik (karınca asidi) bulunmasıdır.
Bununla birlikte ısırgan otunda histamin, asetilkolin ve serotonin bulunur.
Isırgan otunun tıbbi özellikleri
Isırgan, yeşil yosunlardan sonra en fazla klorofil içeren bitkidir. Isırgan otundan klorofil elde edilmektedir.
Isırgan otu şuan ve geçmişte bir çok bilimsel araştırmalara konu olan ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kadim, tıbbi bir bitkidir.Isırgan otunun bir çok sağlık faydaları vardır, son yıllarda özellikle kanser araştırmalarında öne çıkan ısırgan otunun kanser üzerindeki önleyici ve tedavi özellikleri araştırılmaktadır.
Önemli : Herhangi bir sağlık sorununuz mevcutsa mutlaka doktora gidiniz ısırgan otunun sağlık üzerindeki etkilerini sadece bilgi amaçlı vermekteyiz.Kendi kendinize herhangi bir hastalığın şifası için denemeler yapmayınız..